FR

Denk, dankzij Ford, zoals een racecoureur en geniet van een succesvoller leven

3/01/2018

Iedereen heeft wel eens uit zijn comfortzone moeten stappen om net dat beetje beter te kunnen presteren. Soms lukt dat, maar we worden ook door veel zaken afgeleid die ons succes in de weg staan. Soms is het nodig om uw hersenen in een prestatiegerichte mindset te brengen. Voor racecoureurs zou dit zelfs de reden kunnen zijn dat zij onder hoge druk beter kunnen presteren.

Psychologische factoren die tot een betere topprestatie leiden

Onderzoekers van Ford en King’s College in Londen hebben met behulp van een EEG-headset de hersenactiviteit van racecoureurs, tijdens een race in een simulator gemeten.

Dezelfde test werd ook onder normale automobilisten afgenomen, waarvan sommigen een mentale voorbereiding hadden gekregen en anderen niet.

Coureurs die aan dit onderzoek deelnamen, waren onder andere Sébastian Ogie, die vijf keer de FIA wereldkampioenschap rally heeft gewonnen en Andy Priaulx die drie keer de World Touring Car kampioenschappen heeft gewonnen.  Beide coureurs weten hoe het is om onder druk te presteren.

Waarom autocoureurs zich beter kunnen concentreren

“Uit het onderzoek bleek dat wanneer men met een hoge snelheid rijdt, de hersenen van de coureurs 40% beter in staat waren om afleidingen te negeren, dan die van normale automobilisten”, aldus Dr Elias Mouchliantitis, neurowetenschapper op King’s College in Londen.  “Het interessante van dit onderzoek is, dat de gemiddelde automobilist door middel van eenvoudige mentale oefeningen, hetzelfde prestatieniveau kan bewerkstelligen.”

Eenvoudige ademhalings- en meditatieoefeningen en een visualisatietechniek met behulp van kernwoorden die de voorliggende taak beschrijven, zorgen ervoor dat de gemiddelde automobilist zijn/haar aandacht en prestatie met 50% kan verhogen.  

“Als het even moeilijk wordt en de druk oploopt, dan dient u zichzelf in deze zone te brengen.  Succesvolle coureurs zijn in staat om dit in de praktijk te brengen, zowel op het circuit als in het normale leven, “ aldus Priaulx.

“Racecoureurs worden niet met deze vaardigheid geboren; ons onderzoek wijst juist uit dat een eenvoudige mentale training, om u op een bepaalde taak voor te bereiden, ervoor kan zorgen dat men zich beter kan concentreren en minder snel is afgeleid, waardoor men beter presteren.”



Aan de hand van dit onderzoek is Ford nu bezig met de ontwikkeling van een racehelm voor professionele racecoureurs. Deze racehelm is voorzien van EEG-apparatuur die het mogelijk maakt om naast andere ingebouwde telemetrie de hersenactiviteit van een coureur tijdens de race naar het team te verzenden.

Op dit moment worden fysieke eigenschappen zoals hydratatie en hartslag al gemeten.  Ford is van mening dat als men de mentale staat van een coureur en diens beslissingen tijdens een race beter kan begrijpen, dit tot verbeterde prestaties kan leiden.


Contacteer ons voor meer informatie

Nieuws

Promoties

Bekijk de laatste promoties

Nieuws

Lees het laatste nieuws