FR

Met vakantie naar Frankrijk? Vermijd boetes en denk aan uw milieuvignet

14/06/2018

Informatie over milieuzones in Frankrijk: in welke gemeentes is een Crit'Air ecovignet vereist en welk type milieusticker heeft u voor uw voertuig nodig?

Milieuzones in Frankrijk

Sinds 1 juli 2016 is er in Frankrijk een wetgeving met de naam Crit'Air van kracht. Franse gemeentes kunnen hiermee milieuzones instellen. Deze wetgeving heeft als doel om de uitstoot van stikstofoxiden en fijnstof te verlagen

Een milieuzone kan bestaan uit:

 • een permanente zone waar beperkt verkeer toegestaan is (in het Frans wordt dit een Zone à Circulation Restreinte genoemd, ZCR). Deze permanente zone blijft het hele jaar actief, maar kan bijvoorbeeld beperkt worden tot werkdagen tussen 08.00 en 20.00 voor voertuigen die over een milieusticker beschikken.
 • een tijdelijke luchtkwaliteitszone (in het Frans een Zone de protection de l'air, ZPA). In het geval van een ZPA, heeft u enkel een milieusticker nodig in het geval van een Pic de pollution, ofwel een tijdelijke extreme luchtvervuiling. Tijdens de ZPA kan het rijverbod ook gelden voor de meest vervuilende categorieën van de milieusticker.

De milieusticker heet een Crit'Air Ecovignet en maakt onderscheid tussen oudere motorvoertuigen, recentere motorvoertuigen en milieuvriendelijke voertuigen. Op de website  www.certificat-air.gouv.fr vindt u meer informatie over het Ecovignet en de milieuzones in Frankrijk.

Heb ik een Ecovignet nodig in Parijs?

Wat vroeger een eenvoudige tussenstop was, vergt nu iets meer voorbereiding. Als u op uw doorreis naar het zuiden van Frankrijk een kleine pauze in Parijs wilt maken, heeft u nu voor het gehele centrum een milieusticker nodig. Parijs geldt namelijk als permanente milieuzone, een ZCR. Dit betekent dat u hier van maandag tot en met vrijdag van 8 uur 's ochtends tot 8 uur 's avonds een Ecovignet nodig heeft.

Crit’Air Ecovignet

De milieusticker bestaat uit 6 categoriën en loopt van categorie 0 tot en met 5, waarbij 5 het meest vervuilend is. Bij iedere categorie hoort een andere kleur vignet. Het groene vignet (categorie 0) is voor elektrische voertuigen en categorie 5 is voor dieselvoertuigen ouder dan 17 jaar. Het type Crit'Air Ecovignet is afhankelijk van het jaartal waarin een voertuig is geregistreerd, de energieklasse en de EURO-norm (mate van emissie).

Welk vignet heb ik nodig?

Niet zeker welk vignet u nodig heeft? Gebruik dan de simulator op de volgende website van CritAir.

Wilt u  weten welk certificaat u nodig u voor uw voertuig nodig heeft? Dan kunt u op de officiële website een simulator invullen, zodat u kunt zien welk Crit'Air Vignet u voor uw voertuig moet bestellen. Vul de simulator in op de website.

Ecovignet voor Frankrijk kopen

De milieusticker is ook verplicht voor buitenlandse voertuigen. Waar de milieusticker voor Franse voertuigen sinds juli 2016 kan worden aangevraagd, is het sinds woensdag 1 februari 2017 ook voor voertuigen die niet in Frankrijk geregistreerd staan mogelijk om het Crit'Air Vignet te bestellen. Bestel het Crit'Air Ecovignet online.

Let op: www.certificat-air.gouv.fr  is de enige officiële website waar u het Ecovignet voor Frankrijk kunt aanvragen!

Levertijd

Bestel het vignet op tijd. Het duurt ongeveer 10 dagen voordat u uw milieusticker ontvangen. Meer informatie omtrent levertijd vindt u op de officiële Franse website onder het kopje veelgestelde vragen. Denkt u dat u het vignet, ook wel Air Quality Certificate genoemd, niet op tijd voor vertrek zult ontvangen? 

Na het bestellen ontvangt u een bevestiging per e-mail (binnen circa 4 uur). Daarnaast ontvangt u binnen circa 24 uur na bestelling een elektronische invoice, waarin een afbeelding van het door u bestelde vignet getoond wordt. Deze afbeelding dient vooralsnog als bewijs van uw bestelling en de classificatie van uw voertuig.

Contacteer ons voor meer info

Nieuws

Promoties

 • Promotie eindigt op: 31/05/2024

  PROMOTIONELE PRIJS | FORD EXPLORER EV

  Nieuwe 100% elektrische Explorer vanaf €46.015

  Nieuwe 100% elektrische Explorer vanaf €46.015
 • Promotie eindigt op: 31/05/2024

  PRIVATE LEASE | FORD EXPLORER EV

  Nieuwe 100% elektrische Explorer - €559/maand via Private Lease

  Nieuwe 100% elektrische Explorer - €559/maand via Private Lease
 • Promotie eindigt op: 31/05/2024

  FINANCIËLE RENTING | FORD EXPLORER EV

  Nieuwe 100% elektrische Explorer - in Financiële Renting

  Nieuwe 100% elektrische Explorer - in Financiële Renting
 • Promotie eindigt op: 31/05/2024

  PROMOTIONELE PRIJS | FORD TRANSIT CHASSIS CABINE

  Transit Chassis Cabine Ambiente €25.637 excl. btw

  Transit Chassis Cabine Ambiente €25.637 excl. btw
 • Promotie eindigt op: 31/05/2024

  FINANCIËLE RENTING | FORD TRANSIT

  Transit Trend - in Financiële Renting

  Transit Trend - in Financiële Renting
 • Bekijk de laatste promoties
Bekijk de laatste promoties

Nieuws

Lees het laatste nieuws