FR

Hervorming autofiscaliteit Vlaanderen: wat zijn de gevolgen voor de bedrijfswagens?

DOOR PHILIP DE PAEPE 12/10/20

15/10/2020

Vlaanderen zal vanaf 1 januari 2021 de autofiscaliteit hervormen, zo maakte Vlaams Minister van Financiën Matthias Diependaele bekend. De Belasting op inverkeerstelling (BIV) en verkeersbelasting zal voortaan berekend worden op basis van de WLTP-CO2 uitstootwaarde. De fiscale gunstregimes voor CNG-wagens (aardgas) en voor plug-in hybrides verdwijnen dan weer. Voor de geleasde bedrijfswagens verandert niets. De aangekochte bedrijfswagens vallen onder dezelfde regeling als die voor particulieren.

Wat de BIV betreft, zou je er kunnen van uitgaan dat het bedrag voor de meeste modellen stijgt omdat WLTP-uitstootwaardes door de band genomen hoger zijn dan NEDC-waardes. Volgens Diependaele zal dat echter niet het geval zijn. De berekeningsformule wordt aangepast, zodat de overgang zo budgetneutraal mogelijk is. Concreet zou de BIV dankzij deze aangepaste formule voor iets meer dan 70% van de nieuw ingeschreven wagens dalen. Voor een kleine 30% zou dat dan weer stijgen. Het kabinet van de minister berekent de gemiddelde daling op € 144 en de gemiddelde stijging op € 348. De daling zit vooral bij de stads- en gezinswagens en de stijging bij de grotere en zwaardere modellen.

Een gelijkaardig scenario bij de verkeersbelasting maar wel met andere percentages: bij 60% zal de verkeersbelasting dalen, voor 36% zal er een stijging zijn en voor 4% verandert er niets. Het gaat hier niet om grote verschillen in vergelijking met de vorige berekening: een gemiddelde daling van € 6 per jaar en een gemiddelde stijging van € 10 per jaar.

Aardgaswagens en plug-in hybrides
Slecht nieuws voor wie denkt een ecologische keuze te maken die ook nog eens financieel voordeel oplevert. Want de fiscale gunstregimes (de facto belastingvrijstelling) voor CNG-wagens en plug-in hybrides vallen weg. Daar betaal je nu gewoon zowel BIV als verkeersbelasting op basis van WLTP-uitstootwaarden. In het geval van plug-in hybrides zal dat wel meevallen omdat die lage uitstootwaarden kunnen voorleggen. CNG-wagens hebben dan wel minder uitstoot van fijnstof en partikels maar zijn niet echt kampioenen van lage CO2-uitstoot. Daar dreigt de rekening op te lopen.

De enige voertuigen die vanaf 2021 worden ingeschreven en wél nog op een nultarief kunnen rekenen voor BIV en verkeersbelasting zijn batterij-elektrische en elektrische waterstofwagens.

Tweedehands en reeds ingeschreven
Voor alle duidelijkheid: de nieuwe regeling is van toepassing voor wagens die vanaf volgend jaar worden ingeschreven. Zowel voor tweedehands (waar de NEDC-waarde verder mag gebruikt worden) als reeds ingeschreven wagens voor 1 januari 2021 geldt nog steeds de bestaande berekening.

Bedrijfswagens: leasing of niet-leasing
Voor leasingwagens met verbrandingsmotoren blijft de bestaande berekening op basis van fiscale pk’s bestaan. Voor elektrische leasewagens zette Vlaanderen in juli van dit jaar de BIV en verkeersbelasting al op nul.

“Dat men de berekening voor leasewagens met verbrandingsmotoren blijft baseren op fiscale pk’s is niet logisch maar Vlaanderen heeft een akkoord nodig van de andere gewesten om dat aan te passen”, zegt Michel Martens, Directeur studiedienst Febiac. “Het is een oud zeer dat maar blijft aanslepen. Als één gewest de leasewagens fiscaal aanpakt, dan zal meteen de vlucht naar een ander gewest volgen waar die fiscaliteit voordeliger is. Men wil dus fiscale shopping voorkomen.”

Last but not least: niet alle bedrijfswagens worden geleased. Alle niet-leasing bedrijfswagens vallen dus onder de nieuwe regeling voor particulieren. “Of dat nu zelfstandigen, bedrijven of particulieren zijn, het maakt niet uit”, zegt Michel Martens. “Wanneer ze aangekocht worden, vallen ze onder de nieuwe regeling.”

Neem vandaag nog contact met ons opBoek een service

 Deel dit bericht

Nieuws

Promoties

 • Promotie eindigt op: 31/05/2024

  PROMOTIONELE PRIJS | FORD EXPLORER EV

  Nieuwe 100% elektrische Explorer vanaf €46.015

  Nieuwe 100% elektrische Explorer vanaf €46.015
 • Promotie eindigt op: 31/05/2024

  PRIVATE LEASE | FORD EXPLORER EV

  Nieuwe 100% elektrische Explorer - €559/maand via Private Lease

  Nieuwe 100% elektrische Explorer - €559/maand via Private Lease
 • Promotie eindigt op: 31/05/2024

  FINANCIËLE RENTING | FORD EXPLORER EV

  Nieuwe 100% elektrische Explorer - in Financiële Renting

  Nieuwe 100% elektrische Explorer - in Financiële Renting
 • Promotie eindigt op: 31/05/2024

  PROMOTIONELE PRIJS | FORD TRANSIT CHASSIS CABINE

  Transit Chassis Cabine Ambiente €25.637 excl. btw

  Transit Chassis Cabine Ambiente €25.637 excl. btw
 • Promotie eindigt op: 31/05/2024

  FINANCIËLE RENTING | FORD TRANSIT

  Transit Trend - in Financiële Renting

  Transit Trend - in Financiële Renting
 • Bekijk de laatste promoties
Bekijk de laatste promoties

Nieuws

Lees het laatste nieuws